pijl

12 juli 2019 Act like a leader, think like a leader

Om van diversiteit en inclusie een succes te maken heb je doe-kracht nodig. Veel organisaties blijven steken in denkkracht. Ze maken mooie beleidsplannen, hebben prima voornemens, maar komen na een jaar of wat tot de conclusie dat er verder helaas niets gebeurd is. 

Werken aan diversiteit en inclusie vraagt om actie. Je moet in beweging komen en een eerste stap zetten. Maar ja, waar begin je dan? Dat is een vraag die ik regelmatig krijg voorgelegd. Hoe komen we van plan naar actie?

Een inspirerend boek in dit kader is ‘Act like a leader, think like a leader’ van Herminia Ibarra. Herminia Ibarra is professor leiderschap en leren aan onder andere INSEAD en de Londen Business School. In dit boek legt ze uit dat verandering niet werkt via de weg van anders denken, maar via de weg van anders doen. “You cannot think your way into a new way of acting, you have to act your way into a new way of thinking”.

 ‘Acting’ leidt tot verandering van het denken, en niet het denken zelf. Herminia Ibarra geeft 4 tips die leiden tot verandering. Deze tips hebben betrekking op het veranderen van je leiderschapsstijl, maar ik vind ze net zo goed toepasbaar op het effectief implementeren van het diversiteitsbeleid.

  1. Verbreed je netwerk: als je andere kandidaten wilt aantrekken, nieuwe talenten wilt aanboren, meer diversiteit in je team wilt, investeer dan in het opbouwen van nieuwe contacten en netwerken. Werk aan je imago, je communicatie en beeldvorming en wordt zichtbaar en herkenbaar voor de talenten die je wilt aantrekken.
  2. Herdefinieer je doelen: knip je diversiteitsplan op in kleine maar haalbare stappen. Begin met een eerste kleine stap, een actie die gedoemd is te slagen. Vier je succes en ga daarna door met de volgende stap.  
  3. Probeer eens een andere stijl: verander je werkwijze. Gebruik andere zoekkanalen, zet je informele netwerken in, verander je vacaturetekst of je selectiecommissie.
  4. Heb plezier: vier je successen, maak een feestje van diversiteit en inclusie, kies het talent van het jaar of de meest inclusieve manager van het jaar en zet je rolmodellen in het zonnetje.

 

Belangrijkste les: ga iets doen! En in het begin zal dat ongemakkelijk voelen, het gaat wellicht een beetje schuren. Maar dat hoort erbij. Nieuwe gewoontes moeten inslijten, dus je moet het lang volhouden. Je hebt een lange adem nodig voor meer diversiteit en inclusie, maar door te gaan doen  kom je er wel.  


Laat een bericht achter - aantal berichten: 2Esther Neven
Goed om deze blog te lezen in aanvulling op het nieuws vandaag over gebrek aan inclusie en respect in organisaties.

Diversity begint met de D van Doing!
13-07-19 | 11:23Melek Usta
Ha Roeli, mooie oproep aan een ieder. Ga iets doen! En wat mij betreft gaat dat op voor iedereen. Niet alleen directie en management heeft hier een belangrijke taak in. Ook medewerkers kunnen management blijven bevragen bij nieuwe sollicitatieprocedures. Er is veel laaghangend fruit, maar dan moet je wel tot actie willen komen!
13-07-19 | 07:49
Laat een bericht achter

naam
e-mail
website
bericht
Schrijf vijftien in cijfers: