pijl

23 december Een uitdagende reis

 

diversiteit inclusiviteit IMG 0227

Een maand geleden was ik op reis in Nepal en een onderdeel daarvan was een trekking van vijf dagen door het Annapurna gebied. Nu had ik de informatie over de trekking globaal doorgenomen van tevoren, maar heel goed waren de details niet tot me doorgedrongen. Een dag voordat we aan de trekking begonnen werd me duidelijk dat ik de tocht enigszins onderschat had. De eerste dag bleken we alleen maar trappen te moeten opklimmen, 3500 treden stijl naar boven. Dag 2 en 3 waren ook nog pittige en lange wandeldagen en pas op dag 4 kregen we de tijd om wat te herstellen. Dag 5 was natuurlijk weer heel veel trappen naar beneden. Ik heb het gehaald, maar wel met hulp van een paar professionele dragers die zo nu en dan mijn rugzak overnamen, waardoor mijn tocht wat lichter werd en ik normaal kon ademhalen. Ik heb het doel bereikt en genoten van heel veel mooie uitzichten. Maar ook vaak getwijfeld en gemopperd, omdat het allemaal niet vanzelf ging en ik hulp nodig had, een lange adem en een flink portie doorzettingsvermogen.

Waarom vertel ik dit verhaal? Omdat het een mooie parabel is met de reis die ik het afgelopen jaar gemaakt heb met het realiseren van meer diversiteit en inclusie in bedrijven.

Weten waaraan je begint

Nu diversiteit, en met name inclusie, volop in de spotlights staat, kun je als bedrijf niet achterblijven en dus schieten de diversiteitsplannen als paddenstoelen uit de grond. Maar waar veel bedrijven zich in vergissen is wat ‘diversiteit en inclusie’ van ze vraagt. Niet alleen moeten ze het willen, maar ze moeten het vooral gaan doen! De lange trap naar boven opklimmen dus, want als je niet begint aan de klim naar boven haal je de eindstreep nooit.  

Hulp vragen

Ik zie nogal wat bedrijven vol goede moed aan diversiteit en inclusie beginnen, want zo ingewikkeld kan het toch niet zijn? Maar toch blijkt het voor velen in tweede instantie lastiger te zijn dan gedacht. Er moeten namelijk echte keuzes worden gemaakt, want anders verandert er niets. Als je meer diversiteit wilt, zul je de werving en selectie moeten aanpassen en moet je je meer bewust worden van je eigen biases en je daarin laten trainen. En ook zul je kritisch moeten kijken naar de leiderschapsstijl en de cultuur in het bedrijf, want meer diverse kandidaten binnenhalen is één ding, maar het behoud van zoveel verscheidenheid vraagt iets van je bedrijf. Als je iets goed wilt doen en niet de lange weg van trial and error wilt afgaan, dan moet je hulp durven vragen. En die kun je vragen aan je eigen medewerkers, aan bedrijven die al een stukje verder zijn en best practises willen delen of aan experts die je kunnen voorzien van kennis en inzicht.

Lange adem

Je hebt een lange adem nodig als je diversiteit en inclusie wilt borgen in je organisatie. Als je de eerste successen hebt behaald, ben je er nog niet. Als je wilt blijven genieten van dat prachtige uitzicht boven op de berg, moet je door blijven lopen en hopen op mooi weer en geen mist. Met andere woorden, je moet je blijven inspannen, want als de omstandigheden wat tegen zitten ben je zo weer terug bij af. Cultuurverandering, want dat is wat je wilt als je een divers en inclusief bedrijf wilt zijn en blijven, vraagt nu eenmaal om een lange adem en flink wat doorzettingsvermogen.

Mooie uitzichten

Meer diversiteit en inclusie leidt tot een prachtig uitzicht, want welk bedrijf wil nu niet meer verschillende inzichten, oplossingen, meer innovatie en creativiteit, beter en sneller kunnen inspringen op veranderingen? Maar er kan ook mist optrekken waardoor het uitzicht wordt belemmerd. En dat gebeurt ook in bedrijven met veel diversiteit. Meer verschillende inzichten kunnen tot spanningen leiden, meer verschillende culturen tot conflicten, en meer verschillende keuzes tot chaos. Als je een mooi uitzicht wilt behouden moet je samen steeds weer op zoek gaan naar een nieuw uitzichtpunt. Dat vraagt om inspanning, de wil om er samen uit te komen en niemand te verliezen onderweg. Samen uit, samen thuis.

Ik wens iedereen in 2020 zo’n mooie reis toe! En als je hulp nodig hebt, dan mag je me bellen. 


Laat een bericht achter - aantal berichten: 0Bent u de eerste die reageert?Laat een bericht achter

naam
e-mail
website
bericht
Schrijf acht in cijfers: