pijl

9 augustus We doen aan inclusie

Steeds meer organisaties zeggen aan ‘inclusie’ te doen in plaats van aan ‘diversiteit’. Nou valt er over te twisten of je het dan echt over iets anders hebt, of iets anders doet, maar goed, schijnbaar bekt het lekkerder.

Maar diversiteit en inclusie zijn niet meer dan begrippen die je in een breder conceptueel kader moet plaatsen en daarom ook niet los van elkaar gezien kunnen worden. Werken aan diversiteit zonder aandacht voor inclusie leidt tot exclusie of segregatie; inclusie zonder diversiteit lijkt me een vorm van exclusie.  

Als je dus zegt als organisatie dat inclusie je hoogste doel is, dan is diversiteit daarvoor een voorwaarde. Het is niet het één of het ander, het is het één én het ander.

Voor mij draait het bij diversiteit en inclusie in de kern om in- of uitsluiting. Mag je erbij horen of niet? Mag je meedoen of niet? Hoor je bij de in-group of sta je er buiten? Of zoals vroeger op het schoolplein: werd je uitgekozen om mee te mogen spelen of stond je ergens alleen op dat grote plein. En als je mee mocht doen, mocht je dan net zoveel fouten maken als de rest of lag er naar één misser al uit?

Dat is volgens mij inclusie: je mag er bij horen ongeacht waar je opgegroeid bent, wat je opleiding is, wie je ouders zijn, op wie je valt, of je goed Nederlands spreekt of met een accent, het maakt niet uit. Je wordt gewaardeerd om wie je bent, niet om wat je bent.

Inclusie ís diversiteit, niet iets anders dus.


Laat een bericht achter - aantal berichten: 2Esther Neven
Zoals je zegt, de voorwaarde voor een inclusieve organisatie is diversiteit van haar personeel. Daarbij gaat het om verschillende vormen van diversiteit: de zichtbare: gender, cultuur, en onzichtbare: LBTH en mentale diversiteit: hoe denken en voelen we? Ik zie diversiteit daarbij als het evenwicht in de getallen en inclusie hoe we het met elkaar vormgeven, hoe we het ‘leven’.
15-08-19 | 17:38Anita
Ik ben het helemaal met je eens. Laten we stoppen om te debatteren wat belangrijker is het is niet of maar en.
09-08-19 | 16:59
Laat een bericht achter

naam
e-mail
website
bericht
Schrijf dertien in cijfers: